BIMx: Σημειώσεις για Δεδομένα Μοντέλου, Ρυθμίσεις 3D Μοντέλου και Υφές

Αυτές οι συμβουλές και οι τεχνικές λεπτομέρειες στοχεύουν στην βελτιστοποίηση του μοντέλου Archicad, πριν από την αποθήκευσή του σε BIMx.

Η προτίμηση Μονάδων Μοντέλου Archicad (π.χ. Αγγλοσαξονικές ή Μετρικές) θα χρησιμοποιείται, εξ ορισμού, όταν το BIMx μοντέλο ανοίγει σε μία εφαρμογή προβολής.

Για μία λεπτομερέστερη περιγραφή και παραδείγματα, συμβουλευτείτε το άρθρο "Βελτιστοποίηση εξαγωγής Archicad για το BIMx" σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Χρήση Πεδίων ID Στοιχείου (Για BIMx Hyper-models στο Teamwork)

Κάθε στοιχείο Archicad έχει ένα Archicad ID που, εξ ορισμού, ορίζεται στον διάλογο Ρυθμίσεων του Εργαλείου του, στο Πάνελ Ταξινόμηση και Ιδιότητες. Βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία του μοντέλου Archicad περιλαμβάνουν αυτά τα δεδομένα ID Στοιχείου, ώστε να έχετε βέλτιστα αποτελέσματα στο BIMx (εάν βρίσκεστε σε περιβάλλον Teamwork).

Φόντο: Στο Teamwork, το BIMx παρέχει έξυπνη οπτική πληροφόρηση σε πολλαπλή-επιλογή, αναγνωρίζοντας κάθε στοιχείο από το ID του. Εάν το μοντέλο Archicad δεν περιλαμβάνει αυτά τα δεδομένα ID Στοιχείου, το BIMx δεν μπορεί να παρέχει οπτική πληροφόρηση, βασισμένη στο ID, για τα επιλεγμένα στοιχεία.

Αλλαγή στη διάταξη BIMx 3D (Archicad 26 και νεότερες εκδόσεις)

Από το Archicad 26, τα μοντέλα BIMx χρησιμοποιούν μία ενιαία, σύγχρονη διάταξη 3D μοντέλου.

Σε προηγούμενες εκδόσεις, η εξαγωγή σε μορφή BIMx απαιτούσε τη δημιουργία του 3D μοντέλου δύο φορές - για να εξυπηρετηθούν δύο διαφορετικές μορφές (παλαιότερη και νεότερη). Οι ανανεωμένες εφαρμογές για κινητά χρησιμοποιούν ήδη μόνο τη νέα 3D διάταξη. Τα προϊόντα BIMx Desktop Viewer και BIMx Web Viewer υποστηρίζουν τώρα επίσης τη νεότερη διάταξη και τα πλεονεκτήματά της.

Από το Archicad 26: Η προηγούμενη, ξεπερασμένη διάταξη 3D μοντέλου δεν εξάγεται πλέον και όλα τα μοντέλα εξάγονται μόνο με τη νεότερη διάταξη. Η εξαγωγή από το Archicad είναι σημαντικά ταχύτερη σε πολλές περιπτώσεις και το μέγεθος του αρχείου είναι μικρότερο.

Τα πλεονεκτήματα της νέας διάταξης είναι ορατά και στο BIMx Desktop Viewer και στο BIMx Web Viewer:

Το μοντέλο BIMx αντικατοπτρίζει τις Ρυθμίσεις Τόπου του Archicad:

Ο άμεσος φωτισμός κάνει το μοντέλο πιο ρεαλιστικό (οι πλευρές που βλέπουν προς το βορρά είναι σκοτεινές). Ορίστε τον Τόπο Μελέτης ή/και τη Γωνία Βορρά στις Προτιμήσεις Μελέτης > Ρυθμίσεις Τόπου... για να ανοίξετε το 3D μοντέλο με την επιθυμητή και ρεαλιστική κατεύθυνση φωτός στο BIMx.

Αυτόματη περιστροφή του φόντου «Ουρανός"

Ο ορισμένος από το Archicad Οπτικός Κώνος αντικατοπτρίζεται επίσης στο BIMx. Ορίστε τον επιθυμητό Οπτικό Κώνο στις Ρυθμίσεις 3D Προβολής. Μπορείτε να ορίσετε διαφορετικές τιμές για π.χ. εσωτερικά και εξωτερικά 3D μοντέλα που περιλαμβάνονται στο ίδιο Hyper-model.

Η άμεση απόδοση (Αποκλεισμός Περιβάλλοντος) είναι διαθέσιμη στα προϊόντα BIMx Desktop Viewer και BIMx Web Viewer, καθώς και στην εφαρμογή για κινητά. Μπορείτε να την ενεργοποιήσετε/απενεργοποιήσετε στις 3D Ρυθμίσεις αυτών των προϊόντων

Υφές

Το BIMx υποστηρίζει τις εξής διατάξεις Υφών: jpg, bmp, tif, tga, png, gif.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο κάποια υφή δεν φορτωθεί, το αντικείμενο που την χρησιμοποιεί θα σχεδιαστεί με το χρώμα του υλικού του.

Από το Archicad 26, κατά την εξαγωγή ενός μοντέλου Archicad στο BIMx, μπορείτε να ορίσετε το δικό σας όριο μεγέθους υφής για μία 3D άποψη - για καλύτερο έλεγχο της ποιότητας της υφής, του μεγέθους του μοντέλου και του χρόνου που απαιτείται για την εξαγωγή. Το προηγούμενο όριο ήταν κωδικοποιημένο στα 1024 pixels στο Archicad 25 και σε προηγούμενες εκδόσεις.

Η νέα προεπιλογή είναι 2Κ και μπορείτε να το μεγιστοποιήσετε σε 4Κ για καλύτερο επίπεδο λεπτομέρειας ή να επιλέξετε μικρότερο μέγεθος υφής για να περιορίσετε το μέγεθος του αρχείου και να εξοικονομήσετε χρόνο.

Εφφέ Alpha Channel Υφών

Χρησιμοποιήστε αντιστοίχηση υφής και διαφανείς εικόνες με κανάλι άλφα αντί για φυσικά μοντέλα. Αυτή η λύση μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη αν χρειάζεστε μεγάλο αριθμό δέντρων, οχημάτων, φράχτες και άλλα πολύπλοκα αντικείμενα στο μοντέλο.

Το BIMx υποστηρίζει εφφέ alpha channel των υφών με εικόνες 32-bit tif, tga και bmp. Για να είναι δυνατή η ανίχνευση των εφφέ alpha channel από το BIMx, πρέπει να είναι ενεργοποιημένη η διαφάνεια στις ιδιότητες υλικού/υφής του Archicad.

Ωστόσο, τα διαφανή αντικείμενα δεν είναι απαραίτητο να τα βλέπουμε χρησιμοποιώντας τη σωστή σειρά εμφάνισης, διότι για να γίνει αυτό, δημιουργείται μία μεγάλη βύθιση της απόδοσης.