Építőanyag-tulajdonságok a környezeti fenntarthatóság jegyében (csak kiválasztott piacokon)

Az Archicad 26 olyan új építőanyag-tulajdonságokat tartalmaz, amelyek megfelelnek a szabványos környezeti mutatóknak.

Megjegyzés: Ezek az új tulajdonságok az INT sablonhoz, valamint az INT sablonon alapuló nyelvi változatokban állnak rendelkezésre.

Tulajdonságértékeik a német ÖKOBAUDAT adatbázisban szereplő adatokon alapulnak. Használja ezeket a jóváhagyott jellemzőket a használt energetikai és CO2-lábnyomra vonatkozó adatok dokumentálásához az épület életciklus-elemzéséhez és fenntarthatósági jelentéseihez.

EnvironmentProperties.png 

Új Archicad tulajdonságok a KÖRNYEZET tulajdonságcsoportban

Ezek megfelelnek az EN 15804 fenntarthatósági szabvány követelményeinek, amelynek mutatóit az építési termékekre vonatkozó környezetvédelmi terméknyilatkozatok (EPD) írják elő.

Név

Leírás

Globális felmelegedési potenciál (GWP)

Globális felmelegedési potenciál: az üvegházhatású gázok (szén-dioxid és metán) szigetelő hatása a légkörben, amely megakadályozza, hogy a Föld elveszítse a Naptól nyert hőt. A globális felmelegedés várhatóan éghajlati zavarokat, elsivatagosodást, a tengerszint emelkedését és a betegségek elterjedését okozza majd.

Mértékegység: kg CO2-egyenérték

Ózonlebontó potenciál (ODP)

Ózonlebontó potenciál: a légkör ózonrétegének (O3) lebontása, melyet a vegyi habképző és tisztítószerek kibocsátása okoz, és amely miatt nagyobb mennyiségű UV-sugárzás jut át az ózonrétegen, ami bőrrákot, az immunrendszer károsodását és a terméshozam csökkenését okozza.

Mértékegység: kg R11-egyenérték

Fotokémiai ózontermelő potenciál (POCP)

Fotokémiai ózontermelő potenciál: Ózon termelése napfény, nitrogén-oxidok és illékony szerves vegyületek jelenlétében. Az ózon vegyi szmog kialakulásához vezet, amely káros hatással van az emberi egészségre, az élelmiszernövényekre és általánosságban az ökoszisztémára. A káros hatások a földrajzi és éghajlati viszonyok függvényében eltérőek, és különösen problémásak az erősen urbanizált, eleve szennyezett területeken.

Mértékegység: kg etén-egyenérték

Savasodási potenciál (AP)

Savasodási potenciál: a kibocsátások, például a gyártási folyamatokból származó kén-dioxid és nitrogén-oxidok savas esőt okoznak, amely károsítja a talajt, a vízkészleteket, az emberi és állati szervezeteket, valamint az ökoszisztémát.

Mértékegység: kg SO2-egyenérték

Eutrofizációs potenciál (EP)

Eutrofizációs potenciál: a nitrátok és foszfátok megnövekedett koncentrációja elősegítheti az algák túlzott növekedését, és csökkentheti az oxigénszintet. Ez fokozza a vízi állat- és növényvilág pusztulását, az alacsony tápanyagtartalmú környezetektől függő fajok csökkenéséhez vezet, csökkenti a biológiai sokféleséget, valamint továbbgyűrűző hatással van a nem vízi állatokra és az emberre.

Mértékegység: kg foszfát-egyenérték

Abiotikus kimerülési potenciál (nem fosszilis erőforrások esetén) (ADPE)

Abiotikus kimerülési potenciál nem fosszilis erőforrások esetén: az ásványi anyagok és más nem élő, nem megújuló anyagok túlzott kitermelése, amely a természeti erőforrások kimerüléséhez vezethet.

Mértékegység: kg Sb-egyenérték

Abiotikus kimerülési potenciál (fosszilis erőforrások esetén) (ADPF)

Abiotikus kimerülési potenciál fosszilis erőforrások esetén: a fosszilis tüzelőanyagok túlzott kitermelése, az összes fosszilis erőforrást beleértve.

Mértékegység: MJ

Adatforrás

Épületéletciklus-értékelési adatlap az ÖKOBAUDAT adatbázisban

https://www.oekobaudat.de/en.html