Változás a BIMx 3D formátumban

Az Archicad 26-os verziójától kezdve az Archicad 26-ból exportált BIMx modellek egyetlen, modern 3D modellformátumot használnak.

A megújult mobilalkalmazások már csak az új 3D formátumot használják. A BIMx Desktop Viewer és a BIMx Web Viewer mostantól támogatják az új formátumot és annak előnyeit.

Korábbi verziók: az Archicad 22-es verziójától a BIMx formátumba történő exportáláshoz a 3D modellt kétszer kellett létrehozni, hogy az két különböző (a régebbi és az újabb) formátumnak is megfelelő legyen.

Archicad 26: a korábbi, elavult 3D modellformátum exportálása nem lehetséges, így minden modell exportálása az új formátumba történik.

Az Archicadből történő exportálás sok esetben jelentősen gyorsabb, és a fájl mérete is kisebb lesz.

Az új formátum előnyei mostantól láthatók a BIMx Desktop Viewer és a BIMx Web Viewer alkalmazásokban:

A BIMx modell az Archicad helybeállításait használja:

-A közvetlen megvilágításnak köszönhetően a modell valósághűbb (az északra néző oldalak sötétebbek). Adja meg a terv helyét és/vagy az északi irány szögét a Terv beállításai > Helyszín beállításai menüpontban, hogy a 3D modell a kívánt, valósághűen eső fényben jelenjen meg a BIMx-ben.

-„Égbolt” háttér automatikus forgatása

A BIMx használja az Archicadben beállított látószöget is. A kívánt látószög a Nézőpont beállításainál adható meg. Különböző értékek adhatók meg például az ugyanabban a hipermodellben található belső és külső 3D modellekhez

Új, menet közbeni renderelés (Környezeti elnyelés) elérhető a BIMx Desktop Viewer és a BIMx Web Viewer alkalmazásokban. (Az alkalmazások 3D beállítások lapján kapcsolható be és ki.)

Az Archicad 26 modellektől kezdve már nem érhető el a Globális megvilágítás generálása funkció

A galériaelemekre korlátozott navigáció mostantól nem elérhető (csak a Desktop Viewer régebbi verzióit érinti)

(A globális megvilágítást használó régebbi BIMx modellek továbbra is megnyithatók a BIMx Desktop Viewer és a BIMx Web Viewer alkalmazásban.)