Migracja projektu Teamwork

Uwaga: W tym rozdziale opisano, jak przeprowadzić migrację pojedynczego projektu Teamwork do najnowszej wersji Archicada. Aby zaktualizować wiele projektów Archicad Teamwork, użyj Teamwork Multiproject Migration Tool — samodzielnej aplikacji, która ułatwia przeprowadzanie migracji między wersjami na dużą skalę.

Migracja z wersji Archicad 29 i wcześniejszej

Aby przeprowadzić migrację starszej wersji Projektu Teamwork do Archicada 30, będziesz potrzebować:

  1. Zarówno starszy Archicad, jak i Archicad 30 zainstalowany na komputerze klienckim.
  2. Dostęp do BIMcloud dla wersji 30, na tym samym lub różnych komputerach.

Taki proces migracji obejmuje dwa etapy:

  • Przygotowanie projektu do migracji (ten etap wykonuje się w Archicad); i
  • Przeniesienie przygotowanego projektu (ten etap wykonuje się w Archicadzie 30);

Przygotuj projekt do migracji

  1. Uruchom starszą wersję programu Archicad.
  2. Otwórz projekt Teamwork w starszej wersji Archicad.
  3. Sprawdź, czy wszyscy użytkownicy wysłali swoje zmiany i opuść projekt. (Niewysłane zmiany zostaną utracone.)
  4. Przejdź do Zespół > Projekt > Migracja projektu > Przygotowanie do migracji.

    MigrateProject1.png
  5. Kliknij Przygotuj.
  6. Projekt jest gotowy do migracji.
  7. Skorzystaj z jednej z poniższych procedur:
    • Wybierz Zakończ przygotowanie, a następnie Zamknij
    • Aby przenieść kolejny projekt, wybierz Otwórz i przygotuj kolejny projekt.

      Zrób to, jeśli masz kilka projektów Teamwork do migracji.


      MigrateProject3.png
  8. Po przygotowaniu wszystkich projektów, przejdź do kolejnego etapu.

Migracja przygotowanego projektu

  1. Okno startowe Archicada 30.
  2. Wybierz Zespół > Projekt > Migracja Projektu > Migracja przygotowanych projektów.

    MigrateProject100003.png
  3. W oknie dialogowym pokazane są wszystkie przygotowane projekty: wybierz jeden z nich, aby przeprowadzić migrację.
    • Jeśli dany projekt na liście jest szary, oznacza to, że nie możesz w tej chwili zakończyć migracji tego projektu - na przykład dlatego, że serwer nie jest podłączony do sieci.

      CompleteMigration.png

      Możesz również zaznaczyć pole Migracja bibliotek Archicada: Spowoduje to zastąpienie aktualnie używanych bibliotek projektu najnowszą Biblioteką Archicada oraz niezbędnymi bibliotekami migracji. (Te biblioteki zostaną wysłane na BIMcloud, jeśli jeszcze ich tam nie ma). W przeciwnym razie migracja projektu będzie nadal korzystać z bieżących bibliotek Archicad.

  4. Kliknij Dalej.
  5. Wybierz serwer docelowy dla projektu.
    Uwaga: Jeśli przesyłasz do BIMcloud: masz dodatkową opcję określenia Serwera hosta dla przeniesionego projektu.

    Aby dodać projekt do BIMcloud, użytkownik musi być zalogowany do serwera i posiadać odpowiednie uprawnienia.


    MigrateProject_ChooseServer.png
  6. Zawartość projektu zostanie przesłana na wybrany BIMcloud, włącznie z istniejącymi użytkownikami i ich rolami.
    Uwaga: Dziennik projektu, Komentarze, wiadomości oraz wszystkie rezerwacje zostaną usunięte podczas migracji projektu.
  7. Po przeprowadzeniu migracji oryginalnego projektu, możesz go ręcznie usunąć ze starego Serwera BIM.

Moduły Hotlink i Rysunki

Jeśli przeniesiony projekt zawiera moduły hotlink lub rysunki dołączone ze starszych projektów Archicad Teamwork, musisz przeprowadzić migrację każdego z tych projektów Teamwork z wersji Archicad 30, postępując zgodnie z powyższymi instrukcjami.

Jeśli projekty źródłowe z modułem/rysunkiem znajdowały się na tym samym serwerze, co przeniesiony projekt główny, po zakończeniu migracji projekt główny automatycznie zlokalizuje i połączy projekty źródłowe.

Jeśli projekty źródłowe z modułem/rysunkiem znajdowały się na innym serwerze, niż przeniesiony projekt główny, po zakończeniu migracji wszystkich projektów źródłowych należy ponownie, ręcznie połączyć moduły i rysunki.

Tymczasowo brakujące obiekty bibliotek

Niektóre obiekty w przeniesionych projektach Teamwork mogą być pokazane w Menedżerze bibliotek jako “Tymczasowo brakujące”. Problem ten zniknie automatycznie, jak tylko pozostali użytkownicy wykonają operację Wyślij i pobierz.