Informacje o przypisaniu elementu (projekty Teamwork)

Poniższe informacje natychmiast przedstawią informację na temat tego, który użytkownik zarezerwował który element/dane.

Metka Info

Kolory obszarów roboczych

Ikonki Nawigatora

Przejrzyj Obszar roboczy (projekty Teamwork)

Metka Info

Metka Info dotycząca danego elementu w module Teamwork zawiera właściwości elementu Do zmian:


FeedbackInfoTag.png

Jeśli dany element jest przypisany do innego użytkownika, w metce Info znajduje się notatka Zarezerwowany przez [Nazwa użytkownika dysponującego elementem]:


ReservedBy.png

Jeśli dotychczas zarezerwowany element został udostępniony, w metce Info pojawia się notatka, że jest on ponownie Wolny do zarezerwowania:


FreetoReserve.png

Kolory obszarów roboczych

Funkcja Kolory obszarów roboczych w Palecie Teamwork dostarcza informacji na temat zarezerwowanych elementów. Ta funkcja działa w oknie 3D oraz w oknach 2D, jak również w Zestawieniu interaktywnym.

W oknie funkcji Kolory obszarów roboczych w Palecie Teamwork (Okno > Palety > Teamwork), wybierz jedną z opcji wskazujących status rezerwacji elementów projektu.

Zobacz także Definiowanie kolorów funkcji Kolory obszarów roboczych.


ColoredWorkspaceOptions.png

Zobacz także Kolorowe informacje w oknie Zestawienia interaktywnego.

  1. Podświetl moją rezerwację

    W tym przypadku, funkcja Kolory obszarów roboczych działa w trybie “Podświetl moją rezerwację”: oznacza to, że elementy zarezerwowane przez użytkownika są oznaczone Kolorem podświetlenia; pozostałe elementy mają kolor oznaczający element Nieaktywny:


    HighlightMine.png

    Inne opcje dostępne w ramach funkcji Kolory obszarów roboczych:

  2. Dodaj w oryginalnym kolorze: Opcja domyślna: elementy zarezerwowane nie są oznaczane wspólnym kolorem.
  3. Wyszarz niezarezerwowany Obszar roboczy: Wszystkie obiekty niezarezerwowane przez danego użytkownika mają kolor oznaczający element Nieaktywny. (Obiekty zarezerwowane wyświetlone są w kolorach oryginalnych.)
  4. Pokaż rezerwacje według użytkowników: Elementy każdego użytkownika pokazane są w kolorze domyślnym tego użytkownika, zdefiniowanym przez Administratora serwera w Ustawieniach użytkownika.

    Więcej szczegółów w Przewodniku użytkownika BIMcloud.

    Elementy niezarezerwowane są oznaczone kolorem wybranym dla Wolnych elementów.

  5. Elementy zarezerwowane przez użytkownika/Wolne elementy/Obszar roboczy innego użytkownika: Elementy użytkownika są oznaczone wybranym przez niego kolorem, Wolne elementy - kolorem wybranym dla Wolnych elementów, Obszar roboczy innego użytkownika - kolorem oznaczającym element Nieaktywny.
  6. Zapytanie wysłane przeze mnie/do mnie/ o inne elementy: Zapytania wysłane przez użytkownika i do użytkownika są wyświetlone w wybranych dla nich kolorach, pozostałe elementy - w kolorze oznaczającym element Nieaktywny.
  7. Wyróżnienie wykrytych zmian: Wyświetlaj wyróżnienie na śledzonych elementach.

    Zobacz także Śledzenie zmian w projektach Teamwork

Definiowanie kolorów funkcji Kolory obszarów roboczych

W zależności od wybranego wariantu funkcji Kolory obszarów roboczych, możesz korzystać z jednego lub kilku kolorów oznaczających:

  • Podświetlenie
  • Nieaktywne
  • Wolne elementy
  • Zapytanie wysłane przeze mnie
  • Zapytanie wysłane do mnie

Kolory te możesz definiować w części Kolory obszarów roboczych: Opcje > Środowisko pracy > Opcje ekranowe:


WorkspaceColors.png

Przedefiniuj kolory użytkownika lokalnie

Kolory są przydatne:

  • aby rozróżnić użytkowników projektu w Palecie Zespół
  • aby rozróżnić ich obszary robocze według kolorów, jeśli używasz opcji Pokaż rezerwacje użytkownika.

    Zobacz Kolory obszarów roboczych.

Na przykład, jeśli kolorem domyślnym Janka jest niebieski, wszyscy użytkownicy będą widzieli Janka w Palecie Zespół z kolorem niebieskim, a jeśli Janek skorzysta z opcji "Pokaż rezerwacje użytkownika" jego rezerwacje również oznaczone będą kolorem niebieskim.

Domyślne kolory użytkownika przypisywane są w Ustawieniach użytkownika; każdy użytkownik może zmienić swój kolor domyślny w Ustawieniach użytkownika.

Więcej szczegółów w Przewodniku użytkownika BIMcloud.

Każdy użytkownik może zastąpić kolor użytkownika do pracy lokalnej (zmieniony kolor będzie widoczny tylko na jego ekranie). Aby zmienić kolor użytkownika, wybierz Nazwę użytkownika w Palecie Teamwork, a następnie kliknij ikonkę koloru aby przywołać paletę wyboru koloru.

SetUserColor.png     SetUserColorPalette.png

Po dokonaniu zmiany koloru użytkownika we własnej kopii projektu, pasek koloru w palecie Zespół będzie pokazany bez jednego rogu, co oznacza, że ten kolor nie jest globalnym kolorem domyślnym dla tego użytkownika.


ChangeUserColor.png

Ikonki Nawigatora

Zielona kontrolka obok obiektów w Nawigatorze projektu Teamwork wskazuje, że obiekt jest przypisany do danego użytkownika.


NavigatorReserve.png

W panelu Status Teamwork w dolnej części Nawigatora (tylko w Palecie) możesz również dowiedzieć się, czy zaznaczony obiekt

  • jest dostępny Do zmian (jeśli nie potrzebujesz już tego obiektu, kliknij Udostępnij)
  • Wolny do zarezerwowania (jeśli chcesz skorzystać z tego obiektu, kliknij Rezerwuj)
  • Zarezerwowany (aby wysłać zapytanie o obiekt, kliknij Zapytanie)

    EditableNavigator.png  FreeforRes.png   ReservedNavigator.png

Nowy obiekt, który nie został jeszcze wysłany na serwer, jest oznaczony w Nawigatorze kolorem zielonym.


UnsentGreenData.png