Uwspólnij projekt Teamwork

Aby utworzyć nowy Projekt Teamwork, otwórz pojedynczy plik projektu MEP Designer (.pln), a następnie użyj polecenia Udostępnij, aby dodać go do BIMcloud. Wszyscy użytkownicy, którzy mają prawa dostępu, mogą następnie pracować nad tym udostępnionym projektem w Teamwork.

Aby uwspólnić Projekt zespołowy:

  1. Otwórz plik projektu indywidualnego (.pln).
  2. Użyj jednego z tych poleceń, aby otworzyć okno dialogowe Uwspólnij projekt:
    • Teamwork > Projekt > Udostępnij
    • Plik > Nowy > Udostępnij

      Open_Project_Dropdown.png
  3. Wybierz serwer BIMcloud z listy, która przedstawia adresy wszystkich BIMcloud, do których udało się zalogować co najmniej jeden raz.
    • Jeśli nie widzisz żądanego serwera BIMcloud, możesz dodać go do listy za pomocą polecenia Zaloguj się do innego BIMcloud. (zobacz Zaloguj się do BIMcloud)
  4. Wybierz użytkownika.
    • Jeśli nie jesteś jeszcze zalogowany, wybierz opcję Logowanie z pola Wybierz użytkownika.
    • Jeśli nie widzisz żądanego użytkownika, wybierz opcję Logowanie jako inny użytkownik.

      Zobacz Zaloguj się do BIMcloud.

    Jeśli dany element nie jest już potrzebny, zaznacz go i użyj polecenia Usuń z listy rozwijanej

    Okno dialogowe Uwspólnij projekt zawiera listę folderów i projektów/bibliotek, do których masz co najmniej uprawnienia widoku w wybranym BIMcloud.

    • W razie potrzeby kliknij Odśwież, aby odświeżyć status i zawartość BIMcloud

      Share_Project.png
  5. Wybierz folder i nazwę dla udostępnionego projektu

    Wymagane uprawnienia:

    • Uproszczone zarządzanie: Administrator projektu lub serwera
    • Szczegółowe zarządzanie: Zmiana szczegółów i zmiana zawartości folderu dla folderu docelowego
    • W razie potrzeby użyj opcji Utwórz folder, aby utworzyć nowy folder
      Uwaga: Aby usunąć foldery lub w inny sposób nimi zarządzać, należy użyć opartego na przeglądarce programu BIMcloud Manager. (Kliknij łącze Zarządzaj folderami z przycisku Utwórz folder, aby otworzyć stronę projektów w Menedżerze BIMcloud.)
  6. Wpisz nazwę dla udostępnionego projektu.
    Ważne: Każdy projekt musi mieć inną nazwę. Nie należy używać nazwy istniejącego projektu, nawet stosując inną wielkość liter (np. Garaż i GARAŻ). W przeciwnym razie, inni użytkownicy nie będą mieli możliwości otwarcia projektu lub dołączenia do niego.
  7. Sprawdź wyświetlany Serwer hosta, który jest domyślnym Serwerem hosta dla wybranego folderu projektu. W razie potrzeby wybierz inny Serwer Hosta.
    Uwaga: Funkcja niedostępna w podstawowej wersji BIMcloud.

    key00250.pngWymagane uprawnienia do otwierania wyskakujących okien;

    • Uproszczone zarządzanie: Administrator serwera
    • Szczegółowe zarządzanie: Zmiana szczegółów wybranego folderu

      key00251.pngSerwery BIMcloud dostępne w wyskakującym oknie:

    • Uproszczone zarządzanie: Wszystkie Serwery BIM dla Administratora serwera
    • Szczegółowe zarządzanie: Te, do których posiadasz uprawnienia Modyfikuj dane przechowywane na serwerze BIMcloud.
  8. Kliknij przycisk Biblioteki, aby otworzyć okno dialogowe i zdecydować o sposobie obsługi bibliotek projektu.

Udostępnij

Kliknij Uwspólnij. Otworzy się nowo udostępniony projekt.

Aby uniknąć otwarcia uwspólnionego projektu, skorzystaj z opcji Uwspólnij bez dołączania dostępnej w oknie przycisku Uwspólnij.

Otwórz ustawienia projektu po uwspólnieniu: Zaznacz to pole, aby przejść do strony Projektów w Menedżerze BIMcloud po zakończeniu uwspólniania.