Αποθήκευση Ειδικού-Σχήματος Πόρτες ή Παράθυρα
Χρησιμοποιήστε αυτή τη μέθοδο για να δημιουργήσετε μία πόρτα ή ένα παράθυρο ειδικού σχήματος.
Για Ορθογωνικά σχήματα, δείτε Αποθήκευση Ορθογωνικών Πορτών και Παραθύρων από Στοιχεία 3D Μοντέλου.
Σε αυτή τη διαδικασία, πρέπει να δημιουργήσετε
1.ένα ειδικό σχήμα που θα αποτελεί αυτή την ίδια την πόρτα/παράθυρο, και
2.ένα άλλο σχήμα που θα αποτελεί την οπή ή την εσοχή που θα τοποθετηθεί η ειδική πόρτα/παράθυρο.
Το σχήμα της οπής καθορίζεται από μία ελεύθερης σχεδίασης πλάκα ή στέγη, στην οποία ανατίθενται ως ID οι λέξεις Wallhole ή Wallniche. Πλάκες και στέγες που έχουν αυτά τα IDs θα εμφανίζονται ως οπή ή εσοχή στον τοίχο. Οι εντολές Wallhole και Wallniche είναι εντολές της GDL που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τοίχων με οπές ή εσοχές.
Για να αποθηκεύσετε μία πόρτα ή ένα παράθυρο ειδικού σχήματος, κάντε τα εξής:
1.Δημιουργήστε στην κάτοψη το 3D μοντέλο του παραθύρου ή της πόρτας ειδικού σχήματος, σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην προηγούμενη παράγραφο.
Δείτε: Αποθήκευση Ορθογωνικών Πορτών και Παραθύρων από Στοιχεία 3D Μοντέλου.

2.Χρησιμοποιώντας το εργαλείο Πλάκα ή το εργαλείο Στέγη, δημιουργήστε ένα άλλο στοιχείο του οποίου το περίγραμμα ταυτίζεται με το εξωτερικό περίγραμμα της οπής ή της εσοχής τοίχου που θέλετε.
3.Επιλέξτε αυτήν την πλάκα ή τη στέγη και ανοίξτε τον διάλογο ρυθμίσεων.
4.Πηγαίνετε στο πάνελ Ταξινόμηση και Ιδιότητες και αλλάξτε το πεδίο ID σε Wallhole εάν θέλετε να δημιουργήσετε μία οπή, και σε Wallniche εάν θέλετε να δημιουργήσετε μία εσοχή στον τοίχο.
Σημείωση: Το στοιχείο τύπου Wallhole - ανεξαρτήτως πάχους - θα δημιουργεί πάντα ένα άνοιγμα (οπή) στον τοίχο που τοποθετήθηκε. Ωστόσο, το στοιχείο τύπου Wallniche, θα εισχωρεί στον Τοίχο σε ένα βάθος που εξαρτάται από το πάχος του, όπως ορίστηκε στις Ρυθμίσεις Πλάκας/Στέγης. Εάν κατασκευάζετε ένα Wallniche, βεβαιωθείτε ότι έχετε ρυθμίσει το πάχος του στοιχείου στην τιμή που θέλετε.
5.Μετατοπίστε το στοιχείο Wallhole (Wallniche) μέσα στα στοιχεία ειδικού παραθύρου.
6.Επιλέξτε όλα τα στοιχεία που θα συνθέσουν την πόρτα/παράθυρο ειδικού σχήματος: δηλαδή, το στοιχείο πόρτας/παραθύρου και το στοιχείο οπής/εσοχής.
7.Αποθηκεύστε την επιλογή, χρησιμοποιώντας την εντολή Αρχείο > Βιβλιοθήκες και Αντικείμενα > Αποθήκευση Επιλογής ως..., και επιλέξτε Παράθυρο ή Πόρτα.
8.Θα ειδοποιηθείτε να προσδιορίσετε το επίπεδο του μοντέλου που θα αναπαριστά το επίπεδο του τοίχου υποδοχής (επίπεδο όψης), στο οποίο θα στραφεί η νέα Πόρτα ή το νέο Παράθυρο: είτε το τρέχον επίπεδο επεξεργασίας, είτε το οριζόντιο επίπεδο. (Αυτό είναι σημαντικό εάν, για παράδειγμα, αποθηκεύετε μία επεξεργασμένη Μορφή η οποία ήταν αρχικά μία πόρτα, και η οποία, επομένως, δεν βρίσκεται στο οριζόντιο επίπεδο του μοντέλου σας).
9.Στον εμφανιζόμενο διάλογο Αποθήκευση Πόρτας (ή Αποθήκευση Παραθύρου), εισάγετε ένα όνομα και επιλέξτε τη θέση του φακέλου που θέλετε για το νέο άνοιγμα:
–στην Ενσωματωμένη Βιβλιοθήκη (Αρχική επιλογή). Συστήνουμε να αποθηκεύετε τα εξειδικευμένα αντικείμενα της μελέτης, στην Ενσωματωμένη Βιβλιοθήκη σας).
–σε μία BIMcloud βιβλιοθήκη που έχει προστεθεί στη μελέτη
–να αναζητήσετε μία συνδεδεμένη βιβλιοθήκη
Πατήστε Νέος Φάκελος για να δημιουργήσετε έναν νέο φάκελο, εντός της επιλεγμένης βιβλιοθήκης.
10.Κάντε κλικ στο Αποθήκευση.
11.Εμφανίζεται ο διάλογος Αλλαγή Βασικών Ρυθμίσεων Αντικειμένου. Εδώ μπορείτε να ορίσετε τις προκαθορισμένες Επιφάνειες, Ράστερ και Πένες των νέων στοιχείων βιβλιοθήκης.
Σημείωση: Μετά την τοποθέτηση του στοιχείου βιβλιοθήκης, μπορείτε να βελτιώσετε περαιτέρω αυτά τα χαρακτηριστικά στις Ρυθμίσεις Αντικειμένου.
Επίσης, για να προσθέσετε πληροφορίες στο νέο σας στοιχείο βιβλιοθήκης (για παράδειγμα, λέξεις-κλειδιά για εύκολη αναζήτηση στις Ρυθμίσεις Αντικειμένου ή στα BIM Συστατικά), κάντε κλικ στο Αλλαγή Λεπτομερειών που είναι κάτω αριστερά.
12.Πατήστε OK.
13.Τοποθετήστε τη νέα Πόρτα ή το νέο Παράθυρο με το εργαλείο Πόρτα ή Παράθυρο. Σημειώστε ότι το αντικείμενο που έχει δημιουργηθεί μπορεί να συσταλεί/διασταλεί, αλλά δεδομένου ότι δε διαθέτει παραμετρικό script, μετά από τη συστολή/διαστολή θα παραμορφώνεται.
Μπορείτε να συνδυάσετε πολλές πλάκες ή στέγες για τη δημιουργία συμπλέγματος οπών ή εσοχών. Δεδομένου ότι μπορείτε να ορίσετε μία γωνία κλίσης για τις στέγες, μπορείτε ακόμα και να ανοίξετε μη-κατακόρυφες οπές στους τοίχους.
Πληροφορίες για την επεξεργασία του παράγωγου GDL στοιχείου βιβλιοθήκης, δείτε: Επεξεργασία Ειδικών Στοιχείων ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ και Εξαρτημάτων.