Csapatmunka lefoglalás áttekintése

Bárki létrehozhat új elemeket vagy adatokat; új dolgok készítéséhez nem szükséges lefoglalás. Bárki készíthet például egy födémet vagy elmenthet egy új nézetet, és beküldheti azt a szerverre.

Azonban az elemek, attribútumok vagy más adatok módosításához vagy törléséhez a megosztott tervben először le kell foglalnia a kérdéses elemet/adattípust. Munka közben bármikor készíthet foglalást; ehhez azonban kapcsolódva kell lennie.

Az újonnan készült elemek automatikusan a készítő által kerülnek lefoglalásra.

Amint lefoglal egy elemet vagy tervadatot, a foglalás adatai regisztrálódnak a szerveren, és a többi felhasználó is visszajelzést kap arról, hogy az adott elemet Ön lefoglalta; a lefoglalt elem mások számára mindaddig nem lesz szabad, amíg nem szabadítja fel.

Az elemeket kizárólag akkor foglalja le, amikor szüksége van rájuk, majd elengedi azokat a munka befejeztével.

A foglalás állapota mindig naprakész, ha Ön kapcsolódva van; nincs szükség küldés/fogadásra ahhoz, hogy a foglalási adatok naprakészek legyenek.

A Csapatmunkában az alábbiak lefoglalhatók:

  1. Elemek. Két mód van a meglévő elemek lefoglalására:
  2. Más tervadatok. Lefoglalhat többféle adattípust, mint például az attribútumokat, és bizonyos Navigátor elemeket, amelyek nem valódi elemek.

    Lásd Csapatmunka tervadatok (nem elemek) lefoglalása.

Elemek automatikus lefoglalása

Megjegyzés: BIMcloud Basic esetén nem elérhető.

A meglévő elemek kiválasztásakor és a szerkesztésük megkezdésekor a program minden lehetséges esetben automatikusan lefoglalja azokat az adott felhasználó számára. Ha a lefoglalás nem lehetséges – mivel egy vagy több kijelölt elemet már lefoglalt valaki más, vagy a lefoglalás előtt fogadni kell a beküldetlen változásokat –, a program figyelmeztető üzenetben tájékoztat a teendőkről.

Az Automatikus lefoglalás funkció alapértelmezés szerint be van jelölve a Beállítások > Munkakörnyezet > Adatbiztonság és integritás menüpontban. Ha az automatikus lefoglalás lassítja a munkát, a program jelzi, hogy ki kell kapcsolnia a funkciót. Ezután lefoglalhatja a szükséges elemeket: ehhez kattintson a Lefoglalás gombra a Csapatmunka palettán vagy a helyi menükben.

Lefoglalási feltételek

A lefoglaláshoz az alábbi feltételek szükségesek:

  1. Ön hálózatban dolgozik.
  2. Az elemek/adattípusok jelenleg nincsenek lefoglalva más felhasználó által.
  3. Az Ön jogosultsága elérési jogokat tartalmaz az elemhez vagy adattípushoz.
  4. A terv frissítésre került a számítógépén.
    Megjegyzés: Ha nem friss elemeket próbál lefoglalni a számítógépén, figyelmeztetés jelenik meg arról, hogy az adatok fogadása szükséges a lefoglalás előtt.